Belépés
Süssünk a szabadban!
Mi kell a jó grillpartihoz, avagy a kerti sütögetéshez? Jó idő, jó társaság, jó sütni való hús vagy zöldség.

Aki húst szeretne sütni, fémrostélyt vagy rácsot helyezzen a lehetőség szerint téglából összeállított tűzhelyre. Akinek pedig faszénparázzsal működő, lábakon álló kerti grillezője van, annak igazán nem lesz nehéz dolga.

Grillezni csak parázson lehet, a ...
Fókuszban: a citrom, a kivi
Citrom

A legértékesebb oldó és méregtelenítő gyümölcs az érett citrom. Sajnos ilyen gyümölcs nálunk nemigen kapható, mert a bolti citrom erősen vegyszerezett, utóérlelő vegyszerekkel permetezett. A fentiek miatt a héja egyáltalán nem fogyasztható, ezért óvakodjunk attól, hogy a régi süteményreceptek alapján a reszelt citromhéjat felhasználjuk: Ez a citrom nem az a citrom...
Paradicsomos halleves
Hozzávalók:

2 l halalaplé, 3 evőkanál paradicsompüré, erőspaprika-krém, a levesbe: 40 dkg pontyfilé csíkokra vágva, besózva, arasznyi póréhagyma karikákra vágva, fél zeller tisztítva, gyufaszálnyi csíkokra vágva, 8 dkg gyufametélt, citromlé.

Elkészítése:

Az alaplevet felforraljuk, a paradicsompürét belekeverjük, és 10 percig főzzük. Leszűrjük, az er...
Nektarinos-habos csokoládépudi
Hozzávalók (4 személyre):

1 tasak csokoládéspuding-por, 0,5 liter tej, 2 ek. kakaópor, 3 + 2 ek. cukor, 1 tasak vaníliás cukor (10 g), 500 g nektarin, fél citrom leve, 5 ek. őszibaracklikőr/-vodka, 1,5 dl tejszín, 4-8 piros ribizlifürt, 4 ribizlilevélke vagy citromfűbóbita.

1. A pudingport simára keverjük a teljes mennyiségből elvett 5 ek. hideg tejjel....
MAJONÉZ
...
Hozzávalók:

2 tojássárgája
1,5 dl olívaolaj (esetleg napraforgóolaj)
teáskanálnyi mustár
csipetnyi fehér bors
só és 2 evőkanálnyi citromlé


A tojáshoz először a mustárt add hozzá, s csak utána az olajat.
A tojás sárgájához folyamatos keverés közben csepegtesd hozzá az olajat. (Az is jó, ha géppel dolgozod össze.) Ha a tojá...
TARTÁRMÁRTÁS (háziasan sűrűen)
...
Végy
két tojássárgáját,
1 nagy tubus majonézt (18 dkg),
2 dl tejfölt,
1 púpozott teáskanálnyi porcukrot,
2 teáskanálnyi mustárt,
néhány csepp citromlevet,
őrölt fehérborsot,
sót.

A tojásságáját keverd simára a porcukorral, egy kis sóval és borssal. Lassan add hozzá a majonézt, a mustárt és a citromlét is. A tejfölt...
Franciasaláta 4-6 személyre
...
30 dkg főtt sárgarépa
10 dkg főtt fehérrépa
20 dkg főtt burgonya
20 dkg főtt zöldborsó
20 dkg alma
20 dkg ecetes uborka
tartármártás
mustár
citromlé
őrölt bors


A répákat, a krumplit, az almát és az uborkát vágd kis kockákra és keverd össze a zöldborsóval. (Ha a zöldséget frissen főzted, vagy pároltad, akkor a tov...
Currys tojássaláta
...
Hozzávalók:
8 főtt tojás,
2 főtt burgonya,
1 közepes lilahagyma
1 kisebb kígyóuborka,
1 húsos,
piros kaliforniai paprika

Az öntethez:
7 evőkanál majonéz,
2,5 dl joghurt
1 kiskanál citromlé,
só,
őrölt bors,
mustár
1 evőkanál currypor,
fél csokor petrezselyem

A díszítéshe...
Szilvás kifli
...

Hozzávalók:

1 doboz mirelit leveles-vajas tészta,
30 dkg szilvalekvár,
2 tojás,
kevés citromlé,
porcukor ízlés szerint.


A szilvalekvárra annyi citromlevet öntünk, hogy jó
pikáns legyen, majd összekeverjük. (Ha a lekvár nagyon
kemény, akkor még egy-két evokanál vizet is
hozzáönthetünk, és a lekvárt ki...
Almás-szilvás torta
HOZZÁVALÓK:

80 dkg szilva
15 dkg cukor
5 cl szilvapálinka
40 dkg alma
1 evőkanál citromlé
1 evőkanál őrölt mogyoró

A tésztához
25 dkg liszt
12,5 dkg vaj
1 tojás
1 tojássárgája
a forma kikenéhez vaj
liszt



ELKÉSZÍTÉS

A szilvákat kettévágjuk, kimagozzuk. Húsukat 5 dkg cuk...
Aszalt gyümölcsös torta
HOZZÁVALÓK:

2 teáskanál kínai fekete tea
10 dkg cukor
10 dkg mandulaforgács
25 dkg sárgabarack (aszalt)
20 dkg szilva (aszalt)
5 dkg mazsola
1 adag (30 dkg) vajas tészta (mirelit)
12,5 dkg mandula (őrölt)
fél citrom (leve)
2 evőkanál sárgabaracklekvár



ELKÉSZÍTÉS

A teát 5 dl vízzel leforráz...
VAJASTÉSZTA KÉSZÍTÉSE
...
50 dkg liszthez
50 dkg vajat,
1 tojássárgáját,
kevés citromlét,
rumot és
csipetnyi sót veszünk.

45 dkg vajat összegyúrunk 5 dkg liszttel, téglává formáljuk, s hűtőbe tesszük. A maradék szitált lisztet és vajat összedolgozzuk a tojássárgájával, a citromlével, a rummal és a sóval. (Közben apránként annyi langyos vizet adunk hozzá, hogy ...
Gyümölcsös süti
...
Hozzávalók:
4 egész tojás,
4-5 evőkanál liszt,
1 csomag sütőpor,
2-3 dl tejföl,
4 kanál cukor,
2 vaniliáscukor,
5 dkg olvasztott vaj, fahéj - nagyon fontos -,citromlé.

A hozzávalókat összekeverjuk és kikent tepsibe öntjük. Beleszórunk szeletekre vágott barackot, kimagozott meggyet és cseresznyét. 200 fokon kb. 15-20 percig...
Baklava
Hozzavalok

1/2 kilo mandulabel
1/2 kilo diobel
2 EK fahejpor
1 csesze cukor
1/2 kilo zsiros margarin
1 1/2 kilo reteslapok

sziruphoz:

1 1/2 kilo cukor
1 citrom
3 pohar viz

1. Leforrazuk a mandulabelet es lehuzzuk a hejat.
2. Ledaraljuk a mandulabelet es a
diobelet majd egy talban osszekeverjuk...
Citromos felfújt csokibundában
HOZZÁVALÓK:

2 citrom
22,5 dkg vaj
22,5 dkg rétesliszt
7,5 dkg cukor
4 tojás
15 dkg étcsokoládé

a forma kikenéséhez vaj és liszt

A öntethez
2 citrom
1 evőkanál kukoricakeményítő
5 dkg cukor



ELKÉSZÍTÉS

A felfújthoz a citromok héját lereszeljük, levüket kinyomjuk. Mély tálb...
Fűszeres burgonyakrémleves
Hozzávalók 4 személyre:

50 dkg burgonya, 1 közepes fej vöröshagyma, 2 dkg vaj, 1 liter zöldségleves kockából, 1,5 dl fehérbor, 5 ek. olaj, 2 tojássárgája, 2 dl tejföl, 1 csomag vegyes aprított zöldfűszer (petrezselyem, kapor, kakukkfű, bazsalikom), 2 ek. citromlé.

Előkészítés:

A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, egynegyedét gyufaszálnyi csíkokra ...
Cseresznyés-mandulás torta
HOZZÁVALÓK:

60 dkg cseresznye
3 dkg cukor
1 evőkanál citromlé
1 evőkanál kukoricakeményítő
fél kávéskanál őrölt fahéj
fél kávéskanál mandulaaroma
25 dkg vajas tészta (mirelit)

A tetejére:
1 tojás
3 evőkanál mandulaforgács



ELKÉSZÍTÉS

A cseresznyét kimagozzuk, a cukorral, a citromlével...
Cseresznyeszorbet
HOZZÁVALÓK:

4 dl víz
40 dkg cukor
50 dkg cseresznye
1 evőkanál citromlé

A díszítéshez:
cseresznye
mentalevél



ELKÉSZÍTÉS

A vizet és a cukrot állandóan kevergetve kislángon a cukor teljes olvadásáig főzzük, felforraljuk, a forrástól számított 2 percig főzzük, végül kihűtjük. A kimagozott cseresznyét ...
Cukrozott és csokis gyümölcsfa
... CUKROZOTT ÉS CSOKIS GYÜMÖLCSFALATOK


HOZZÁVALÓK:

A csokoládés gyümölcsökhöz:
8 dkg étcsokoládé
25 dkg cukrozott gyümölcs (narancs, ananász, grapefruit) vegyesen
5 dkg mandula és dió vegyesen

A cukrozott gyümölcsökhöz:
25 dkg porcukor
1 dl víz
10 csepp citromlé
15-15 db eper és fehér cseresznye (szárral egy...
Dinnyés ricotta
...6 személyre


HOZZÁVALÓK:

50 dkg ricotta
1 kis sárgadinnye
2 zselatinlap
2 dl tejszín
1 csokor mentalevél
1 evőkanál citromlé
12 vékony szelet nyers sonka
őrölt bors


A díszítéshez:
1 sárgadinnye (zöld)
mentalevelek



ELKÉSZÍTÉS

A zselatinlapokat néhány percr...
1 2 3 .........227 228 .....340 341 ....453 454 455 
Címkék: VAJASTÉSZTA KÉSZÍTÉSE, CUKROZOTT ÉS CSOKIS GYÜMÖLCSFALATOK, kerti sütögetéshez, lehetőség szerint, legértékesebb oldó, érett citrom, bolti citrom, fentiek miatt, héja egyáltalán, régi süteményreceptek, reszelt citromhéjat, alaplevet felforraljuk, paradicsompürét belekeverjük, pudingport simára, teljes mennyiségből, tojáshoz először, tojás sárgájához, tojásságáját keverd, uborkát vágd, zöldséget frissen, szilvalekvárra annyi, lekvár nagyon, forma kikenéhez, szilvákat kettévágjuk, maradék szitált, hozzávalókat összekeverjuk, talban osszekeverjuk, forma kikenéséhez, citromok héját, burgonyát megtisztítjuk, cseresznyét kimagozzuk, cukrot állandóan, cukor teljes, forrástól számított, kimagozott cseresznyét, csokoládés gyümölcsökhöz, cukrozott gyümölcsökhöz, zselatinlapokat néhány, csokoládéspuding, süteményreceptek, paradicsompürét, tojássárgájával, faszénparázzsal, gyümölcsfalatok, őszibaracklikőr, zselatinlapokat, citromfűbóbita, mandulaforgács, paradicsompüré, hozzáönthetünk, ribizlilevélke,
© 2013 TVN.HU Kft.